+386 51 317 162 info@panorama-glamping.com

Blog

Črno jezero

Črno jezero je z nasipom umetno zajezena kotanja. Za potrebe vodne akumulacije pri spravilu lesa v dolino (riže) je grof Windischgraetz, lastnik dobršnega dela pohorskih gozdov, pred več kot 130 leti kotanjo zajezil in tako ujel temno vodo Černjave.

Danes je črno jezero predvsem naravni spomenik, ki skupaj z okolico in močvirsko favno predstavlja naravni rezervat. Hkrati je prvovrstno domovališče najrazličnejših ptičev. V letih 1992 in 1993 je bil nasip obnovljen, prav tako tudi propustna naprava.

Od Osankarice do Črnega jezera vodi nova brunčana pot. Pohodne poti se nato nadaljujejo na različne konce Pohorja. Ena od njih vodi tudi proti Trem kraljem in Arehu. Če vam čas dopušča, pa se le ustavite ob jezeru, uživajte v njegovi spokojnosti in se naužijte lepot narave, ki se vam bodo za vedno vtisnile v spomin.

http://www.tic-sb.si/kaj-videti/naravna-dedi%C5%A1%C4%8Dina/%C4%8Drno-jezero.html#prettyPhoto

http://www.hribi.net/izlet/dom_na_osankarici_crno_jezero_na_pohorju_/4/918/1597

Dom na Osankarici – Črno jezero na Pohorju
Izhodišče: Dom na Osankarici (1193 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,449°N / 15,4196°E
Cilj: Črno jezero na Pohorju (1196 m)
Ime poti: –
Čas hoje: 0 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: nezahtevno
Višinska razlika: 3 m
Višinska razlika po poti: 30 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 31299
Ocena: 2 glasov
Število slik: 6
Število komentarjev: 0

Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana – Maribor se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice, nato pa cesti sledimo do omenjenega kraja. V Slovenskih Konjicah zavijemo desno proti Oplotnici, do katere nas loči nekaj kilometrov ovinkaste ceste. V Oplotnici, kjer se priključimo cesti iz Slovenske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Osankarice. Naprej se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, nato pa prispemo na križišče, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici (od razcepa cest, do izhodišča je približno 9 km). Če nadaljujemo po desni cesti, pa lahko do Doma na Osankarici prispemo po nekoliko daljši, a ves čas asfaltirani cesti. Vsa križišča so dobro označena.
b) Z avtoceste Maribor – Ljubljana se usmerimo na izvoz Slovenska Bistrica – Jug, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Oplotnici. V Oplotnici, kjer opazimo oznake za Osankarico nadaljujemo naravnost, nato pa se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, kjer po krajšem vzponu prispemo do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici (od razcepa cest, do izhodišča je približno 9 km). Če nadaljujemo po desni cesti, pa lahko do Doma na Osankarici prispemo po nekoliko daljši, a ves čas asfaltirani cesti. Vsa križišča so dobro označena.

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri