2 Comments

 1. panora11

  Obisk Slovenske Bistrice je najbolje pričeti v Bistriškem gradu, ki je osrednji, mestni in občinski kulturni center. V gradu je organizirana stalna vodniška služba. Že v uvodu vas bodo vodniki popeljali v bližnjo in daljno preteklost naših krajev in vas seznanili z različnimi zgodbami, s katerimi sta povezana grad in mesto. Ogledali si boste lahko številne stalne razstave, spominske sobe ter čudovite grajske prostore.
  V neposredni bližini gradu je urejen grajski park, ki so po francoskem vzoru vrtnega oblikovanja zasadili prvotni lastniki, grofje Vettri. Največja znamenitost parka je gabrov drevored, eden izmed najstarejših v Evropi.
  Nedaleč stran se nahaja Grasslov stolp, ugleden ostanek nekdanjega mestnega obrambnega sistema. V njem lahko še danes doživite čas izpred stoletij.
  Iz gradu se lahko odpravite do mestnega središča Trga svobode ki ga obdajajo dobro ohranjene enonadstropne stavbe. Trg je lep primer staromestne trške arhitekture. V poletnem času se na trgu lahko osvežite z okusnim sladoledom ter poklepetate ob dobri kavi.

 2. panora11

  Dvorec Štatenberg nosi ime po prvotnem gradu Štatenberg, ki je stal v kraju Stari Grad, oddaljenem približno 5 km. Razkošni baročni dvorec, ki danes stoji v kraju Štatenberg, v občini Makole, so pričeli zidati grofje Attemsi, najverjetneje že leta 1696, končali pa med leti 1720 in 1740. Načrtoval ga je italijanski arhitekt Camesini. Zasnovan je tako, da ga tvorijo štirje dvonadstropni trakti, s poudarjenim osrednjim poslopjem z odprtim stopniščem, v katerem je stebrna dvorana v pritličju, viteška dvorana pa v nadstropju. Levo od viteške dvorane je pet ohranjenih soban s čudovitimi freskami, ki predstavljajo muzejski del gradu, desno je poročna dvorana, kjer se lahko izvede civilna poroka.

  Okolico gradu krasi drevored divjih kostanjev in park z zanimivim rastlinjem. Za gradom leži naravni gozd, po katerem vodi desetminutna pešpot do treh ribnikov.

  Makole so osrednji kraj Občine Makole, kjer si je vredno ogledati cerkev sv. Andreja in manjšo cerkvico sv. Lenarta. Makole so lahko tudi izhodišče za izlet po poti Forma Vive, kjer stojijo skulpture priznanih umetnikov. V bližnjem Jelovcu se nahaja kraška jama Belojača in soteska s slapom Šodergraben z možnostjo plezanja. Po hribovitem področju občine, čez kraja Stari Grad in Jelovec, vodi vinska cesta s številnimi vinogradi in zidanicami. V Starem Gradu se še danes nahajajo ruševine prvotnega gradu Štatenberg iz 12. st..

  Pred dobrimi sto leti so dvorec označevali kot sodobno, dve nadstropji visoko stavbo, obdano z nasadi in parkom, z veliko, v dve nadstropji segajočo dvorano, 40 sobami, večjim številom kuhinj, lepo veliko kapelo z zakristijo, zapori, hlevi in 34 m globokim vodnjakom. Danes dvorec zraven ogledov njegovih znamenitosti, ponuja tudi druge vsebine. Ribniki nudijo možnost ribolova in umirjenih kotičkov v neokrnjeni naravi. V okolici gradu nad lovskim domom je tudi vzletišče za jadralno padalstvo in modelarstvo, od koder se razprostira čudovit pogled na bližnje Haloze. V pritličju dvorca deluje restavracija, kjer ponujamo nedeljska in slavnostna kosila ter večerje, poskrbimo pa tudi za poslovna srečanja, zabave in prekrasno izvedene poroke. Grajsko klet ima v najemu Društvo vinogradnikov Makole, ki jo je uredilo leta 2001. Grajske ribnike upravlja Ribiška družina Štatenberg. Turistično društvo Štatenberg pa ima v souporabi pritlične prostore, v katerih si je uredilo večnamensko dvorano (nekdanja grajska kavarna), turistično informacijsko pisarno in etnološko zbirko starih kmečkih predmetov ter slik okoliških ohranjenih kmetij. Turistično društvo prav tako vodi oglede po dvorcu.

  Dvorec je izjemno lep in veličasten ter primeren za vse, ki si želijo spoznati slovensko kulturno dediščino ali pa imeti tukaj katero izmed praznovanj. V znamenju umetniškega snovanja dvorec zaživi predvsem jeseni, ko v barvitem septembru gosti slikarsko kolonijo. Tako je dvorec eden izmed redkih pri nas, ki je tako delujoč, zaradi svoje čudovite zasnove in nadvse zanimivih fresk pa ga upravičeno uvrščamo med najlepše baročne dvorce na slovenskem.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.